HÔRKA: V obci sa v minulosti ťažila mangánová ruda

09.04.2011 Poprad

Hôrka 9. apríla (TASR) – V obci Hôrka neďaleko Popradu sa v minulosti ťažila mangánová ruda, bane prevádzkovala spoločnosť Železorudné bane Spišská Nová Ves. So vznikom bane súvisí aj najväčší rozvoj obce. Robotníkom z rôznych častí Slovenska, ktorí pracovali v bani, tu spoločnosť hlavne po 2. svetovej vojne postavila domy a podľa starostu obce Vladimíra Bošku tak majú obyvateľov s rôznorodými koreňmi.
\"Ťažba zanikla koncom 60. rokov 20. storočia, ťažilo sa v časti zvanej Kišovce, vznikla tu taká banská kolónia,\" objasnil Boška. Baníci si stavali domy podľa rakúskeho vzoru a tzv. rakúske domky tu stoja doteraz. S baníctvom je spojený aj erb obce, v ktorom sa okrem dvoch kopijí, nachádzajú aj dve banské kladivá.
Ložisko mangánovej rudy bolo v tejto oblasti, medzi obcami Švábovce, Hôrka a Hozelec, objavené v roku 1870. Dovtedy bol tento región orientovaný výsostne poľnohospodársky. Nevýhodou ložiska bola jeho hrúbka, mala len okolo 30 centimetrov. Vyžadovalo si to náročnú otvárku a náročnú selektívnu ťažbu.
Najprv sa mangánová ruda ťažila na povrchu, neskôr sa prešlo na hlbinný spôsob ťažby. Dobývanie bolo pre nerentabilnosť ukončené v roku 1967. Fotografie z minulosti dokazujú, že od roku 1906 do roku 1971 sa v Hôrke a neďalekých Švábovciach dohromady vyťažilo viac ako 5,1 milióna ton rudy.
Obec Hôrka, okres Poprad, leží na okraji Vikartovskej hrasti juhozápadne od Levočských vrchov. Prvá písomná zmienka je z roku 1347 a obec sa delí na sedem častí – Kišovce, Primovce, Hôrka, Ondrej, Huncľoh, Miklušovce a Baňa. Kataster obce je na ploche okolo 1200 hektárov.
 

Vyberte región